Biserica nu e Crucea Rosie

Va prezint un articol din Evenimentul Zilei, in opinia unui ziarist inzestrat cu har divin:

Săptămâna trecută, Patriarhul Daniel a făcut o vizită pe plaiurile sale natale, în Timişoara.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a fost primit cu tot protocolul cuvenit, iar sâmbătă a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Timişoara, după care a vizitat şi sediul Consiliului Judeţean Timiş. Un gest absolut normal, pentru că aici vorbim despre Patriarhul României. Vizita a fost tulburată de gestul unei jurnaliste, Ramona Băluţescu, care i-a oferit Patriarhului Daniel o coajă de pâine şi 1 leu pentru a-i atrage atenţia că „sunt foarte mulţi oameni care trăiesc în sărăcie”, iar Biserica Ortodoxă „ar trebui să aibă mai mare grijă de ei”. Gestul mi s-a părut încă de la bun început deplasat, ca să nu-i spun vulgar.

Curat deplasat. Cum in numele lui Iisus, Tata si Fiu in acelasi timp, sa faci o asemenea erezie fata de reprezentantul lui Dumnezeu pe al nostru Pamant? Raspunsul la problema pusa il da tot acest rob al Domnului, Florian Bichir:

E oare greu de priceput că Biserica – o instituţie divin umană – se ocupă primordial de mântuirea sufletelor? Biserica nu este un fel de Cruce Roşie, o instituţie de caritate, o societate de binefaceri.

Asadar oameni buni, nu cumva sa aveti pretentia ca Sfanta Biserica sa faca acte de caritate pentru oamenii sarmani, caci ea nu se ocupa cu hrana fizica, ci cu hrana sufleteasca. Biserica este intermediarul crestinilor cu Dumnezeul Nostru Ceresc, iar voi ca robi ai Lui, ar trebui sa cadeti in genunchi pentru sacrificiul pe care il face Sfanta Institutie pentru voi.

Daca vreti sa ajutati oameni, foarte bine, dar faceti-o singuri, pe cheltuiala voastra oricat de mica. Biserica va ghideaza din spate, rugandu-se pentru voi. Dar nu-i cereti voi sa faca treaba aceasta (care este a voastra) in locul vostru, caci este pacat.

Stiti vorba aia: Dumnezeu iti da dar nu-ti baga in gura.

8 comentarii

 1. Totusi, conform comentariilor acelui articol, biserica ar trebui sa fie Crucea Rosie…

  • Incorect. Dupa ce ca Biserica va face voua Sfanta Catedrala care costa 400 de milioane de euro, de unde sa mai aiba bani si de copii? Cum am spus, ea se ocupa cu intermedierea rugaciunilor (sarcina imposibila pentru alte institutii), fapt pentru care ar trebui sa o venerati si sa-i cadeti in genunchi.

   In plus Biserica nu prea umbla cu bani, caci banul este ochiul dracului, si nici cu carduri caci ele contin cipuri 666. Ea umbla cu conturi bancare. Spune-mi si mie, cate buticuri de dulciuri si fructe accepta plata prin virament bancar? Deci biserica nu are nici o vina.

 2. Tot din ciclu „mare e gradina disonantelor cognitive”, am fost anul trecut la Manastirea Agapia, unde am aflat povestea unei vizite facute de niste maici de la o manastire catolica din Spania. Acestea au intrebat maicutele de la Agapia la ce actiuni caritabile participa (cantine pentru saraci, adunare de haine etc). Raspunsul cuvioaselor noastre a fost ca ele nu sprijina cersetoria.

  • Evident, e punctul lor de vedere – cât se poate de personal. Altfel nu ştiu cum să explic prezenţa „maicilor” la colţ de stradă prin variate părţi ale ţării.

 3. Ce uniune-n cuget şi simţiri cu papa de la Roma. E frumos să vezi doi binecuvântaţi (unul din ei şi cu numele, nu numai cu funcţia) că emit aceeaşi părere – că biserica nu e o instituţie de binefacere.

 4. […] a mai fost comentat intr-un “misto” amar de catre Nastafavrie si preluat de TLP iar Meda i-a batut obrazul […]

 5. am putea sa ne luam de ortodocsi ca nu ajuta saracii si sa zicem ca catlocii macar asta fac bun.
  dar sa stiti ca ajutoarele alea din africa facute de catolici sunt doar pentru a „crestiniza”
  ati vazut si voi acum cateva luni cand papa a fost in africa si cati negri care acum 10 20 ani inca dansau dansul ploii sau se rugau la zeul machupichu acum au devenit „catolici”
  ceea ce fac catolicii e crestinizare si in nici un caz ajutoare.
  macar BOR nu au ce sa crestinizeze ca oricum sunt ft multi care inca cred in dzeu…dar totusi sa faci asemenea afirmatii e ceva inacceptabil…cum plm sa zici ca biserica nu e crucea rosie si ca nu e obiglata sa ajute cand ei au de gand sa construiasca o catedrala de 400 de mil de euro…of

  • Pai nici nu e Crucea Rosie. Insa cei 400 de milioane de euro vor fi cheltuiti din bugetul statului (la care contribuim cu totii) numai pentru bunastarea spirituala a clientilor.. pardon, credinciosilor, nicidecum pentru vreun moft al inaltelor Fetze Bisericesti.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s